Hur fungerar VAR i Fotbolls VM 2018?

Advertisements

VAR i fotbolls VM 2018 – vad är det?

Det är förstås inte enkelt att hålla koll på alla regler för fotbolls VM 2018, men ibland kan det vara nödvändigt. För er som därför vill hålla koll på vad som gäller i VM så är vi på Silly Season Sverige din ultimata hjälp. Idag ska det tittas på VAR i fotbolls VM 2018, något som förstås kommer att bli en snackis.

Hur kommer VAR i VM att fungera? Jo, VAR i Fotbolls VM 2018 är det nog väldigt många som sitter och har just samma fråga. De flesta av svenskarna följer ju Premier League, Allsvenskan och kanske några europeiska ligor. Och faktum är ju att de flesta av ligorna – i hela världen – ännu inte börjat med VAR.

TIPS INFÖR VM 2018 I RYSSLAND

Det som ska göras är att vi från den här redaktionen tar och förklarar för er vad VAR, Video Assistant Referee, är för något. Och inte bara det, för redaktionen ska även berätta för er när och hur den här teknologiska hjälpen får användas. Det vill säga när VAR används i VM.

Hur fungerar VAR i Fotbolls VM 2018

Första gången de använda i VM – men inte i världen

För den som älskar italiensk fotboll så är VAR förstås inte något nytt. Men att VAR ska användas i VM 2018 är dock något helt nytt. Hur som helst. Vi vet att Serie A har det. Men vilka ligor använder VAR just nu då?

Det handlar om totalt ganska så många länder som ändå har hakat på det här med VAR. Bara i Europa så finns ju alltså den italienska ligan, och det tillsammans med Bundesliga och Portugals högstaliga. Ute i världen vet vi att den sydkoreanska K League har det, tillsammans med A League i Australien, med fler länder förstås.

Just nu handlar det mycket om en ekonomisk fråga. Lite mindre ligor, så som till exempel Allsvenskan, skulle ju säkert mer än gärna använda sig av det. Men att VAR till Allsvenskan kommer att ske inom det närmsta är inte särskilt troligt. Många i Sverige VM trupp 2018 kommer ju få uppleva VM för första gången. Men för till exempel Albin Ekdal, som spelade för Hamburg i Bundesliga den här säsongen, så är det ingen nyhet. Samma gäller alltså för Serie A-spelarna i Blågult. Men för de flesta blir VAR i Fotbolls VM 2018 något nytt.

Vad betyder VAR? Redaktionen förklarar VAR på bästa sätt

Det viktigaste är väl förstås att förklara vad VAR innebär. Det är en förkortning för det engelska ordet Video Assistande Referee, vilket på svenska kan översättas till videodomare, ungefär som det finns i hockeyn.

Många har ju bland annat trott att videodomaren i hockey och fotbollens VAR kommer bli lika varandra, men det finns skillnader. Lite senare ska vi förklara hur VAR används, för att ni ska få förståelse om vad det är för något.

Men i korthet så är det en domare, eller flera, som har tillgång till ett rum med reprisbilder i realtid på matchen. Skulle det då dyka upp en svårbedömd situation så kommer alltså VAR att få läge att ingripa, eller att huvuddomaren på planen tar två beslut.

Antingen väljer hen att själv kontakta VAR, något som kan göras via domarnas headset. Men det kommer också bra att springa ut till en TV-kamera någonstans vid arenan, oftast mellan bänkarna, för att få det hela utrett.

När får VAR användas i fotbolls VM 2018

När får VAR användas i fotbolls VM 2018?

Så den kanske viktigaste frågan, i alla fall den här sommaren, är ju när VAR används i VM 2018. Det här innebär med andra ord att vi ska reda ut när VAR får användas i Fotbolls VM 2018. Det här är ju något som inte alltid är glasklart.

Vi kan dock ta och berätta om hur det kommer fungera. Det finns några utvalda situationer som VAR tillåts. En del tror ju att VAR används vid varje situation, något dom bara är en myt. Faktum är ju att videogranskning inte används så i någon sport. Varken hockey, basket, amerikansk fotboll eller någon av de andra sporterna som har den här teknologin

Var i VM 2018

Men åter till själva användandet av VAR. Det är ju som att det finns fem situationer då VAR får användas. Lås oss förklara lite om det.

  • Röda kort. Vare sig det handlar om ett direkt rött kort (grov utvisning), ett andra gula kort (lindring utvisning) eller en målchansutvisning – även känd som frilägesutvisning – så får VAR användas. Det vill säga, finns det en möjlighet att en spelare kan utvisas så ska VAR användas.
  • Mål eller inte mål. Nu finns förvisso redan Goal line technology. Men det kan bli aktuellt att bekräfta om bollar passerat mållinjen eller inte med VAR.
  • Spelare att få kort. Även när domaren är osäker på vilken spelare som ska få kort så går det att bekräfta spelarens identitet med hjälp av videodomaren.
  • Straffsituationer. Är det straff eller inte? Begicks regelbrottet innanför straffområdet (straff) eller utanför (inte straff)? Det här är sånt som Video Assistant Referee kan hjälpa till med

Så det finns ju alltså fyra gånger då VAR får användas i en fotbollsmatch. Framför allt handlar det om att VAR används i matchavgörande situationer. Det här för avgöra om det blev mål och lite annat, även vid röda kort.

VAR och offside i VM

VAR i Fotbolls VM 2018? För dig som undrar hur många gånger VAR får användas i en match så är svaret oändligt. Varje gång som det behövs så får domaren ta hjälp av sin videodomare. Det betyder dock inte att det behöver användas i varje situation.

Något som dock Fifas domaransvarige sagt, den förre superdomaren Pierluigi Collina, är att assisterande domarna ska undvika att vinka offside i onödan. Så länge det inte är solklart så ska flaggan hållas nere. Skulle det bli mål kan det senare tittas på ifall det var offiside i sekvensen före eller inte.

VAR i VM

Positivt och negativt om VAR i Fotbolls VM 2018

Det bästa med VAR är förstås att svårbedömda beslut kommer att kunna bli rätt. Vi vet ju att fotbollen är snabb och det finns spelare som gärna tar chansen att fuska. Då kommer videodomarna till en utmärkt hjälp här.

Nu kommer det gå att reda ut vad som har hänt, via bildbevis, och på det sättet ta ett beslut direkt. Något som dock kritiserats som det sämsta med VAR är att det kan ta bort en del av fotbolls identitet. Med det menar vi att fotbollen flyt, 90 minuter effektiv tid, försvinner. För nu ska det stannas för att titta på vissa beslut. Det som är bra är ju dock att besluten rent generellt tas väldigt snabbt, så avbrotten kommer inte bli särskilt långa i snitt. Kanske är det värt tiden för att få korrekta beslut?

Bästa speltipsen och kampanjerna för VM

Om du vill betta under VM så går det här att göra. Vi gör speltips för VM 2018 från de bästa spelbolagen, där vi hittar massor av olika och bra odds. Till exempel upphöjda och boostade oss. Annars kan vi också ta och nämnda vår artikel om alla VM kampanjer 2018. Här hittar du de bästa erbjudandena på spel under Fotbolls VM 2018.

This is a Syndicated article!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *