Därför slutar Jimmy Takter när han är på topp

Advertisements

Nu gör Jimmy Takter sin sista dag på jobbet som travtränare. Och han väljer att verkligen sluta på topp. Efter att ha varit Nordamerikas ledande tränare under decennier avvecklar han helt sin rörelse – till mångas förvåning. ”Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent”, säger han i en intervju.

Det är det amerikanska racingmagasinet Thoroughbred Daily News som gjort en längre och öppenhjärtig intervju med Jimmy Takter. Svensken som flyttade till USA och blev en av kontinentens och världens mest framgångsrika trav-tränare, men som från och med 1 december väljer att sluta. Det trots att han bara är 58 år.

– Jag kände att jag fick jobba hårdare och hårdare för att motivera mig. Jag kände att jag inte kan fortsätta på samma nivå som jag gjort. Om jag inte kan vara på högsta nivån, då vill jag inte göra det alls. Några har sagt att jag kanske kan fortsätta med tio, femton hästar, men det är inte jag. Jag vill ha mycket action eller ingen action alls, säger Jimmy till Thoroughbred Daily News.

De resultat som Jimmy Takter haft i USA är anmärknings-värda. Sex gånger har han utsetts till årets tränare i Nord-amerika; det är fler än någon annan tränare. Jimmy har verkligen ”vunnit allt” – vid fyra tillfällen har han vunnit Hambletonian och monstruösa 34 fullträffar i Breeders Crown. Med Moni Maker har han också tagit hem det finaste som går att vinna i Europa, Elitloppet och Prix d’Amérique. Något som förstås krävt mycket arbete och hängivenhet.

– Jag har aldrig tillåtit mig att ha en hobby, jag har aldrig tagit något ledigt. Det har bara varit jobb och det kan sätta sig lite på hjärnan; om man inte vinner så blir man ledsen. Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent.

Men nu är alltså en era över. Och Jimmy Takter menar att det är för att motivationen inte längre finns kvar för att ligga på toppen. Supertränaren är oroad över den utveckling som travsporten haft under de senaste decennierna.

– Jag gillar egentligen inte att kritisera vår sport, men travsporten är inte den samma i dag som den var förr. När jag kom hit för 36 år sedan var det något helt annat, det var glamoröst, det hade en status. Sporten har blivit misskött. Vi har tagit våra kunder och ägare för givna, vi har tagit tränare och deras personal och allt omkring oss för givet. Det här har pågått länge och sporten kämpar i uppförsbacke. Det spelar ingen roll om till exempel Meadowlands får ett kasino; visst, det blir mer pengar att tävla om, men det för inte spänningen tillbaka till vår sport, säger han och tillägger:

– Jag tror att alla som varit med i den här sporten lika länge som jag, vet precis vad jag menar. Det brukade vara mycket mer spännande. I dag är det mer av ett jobb.

Närmast väntar en långresa runt om i världen. Jimmy och hustrun Christina ska först till Australien och Nya Zeeland och senare Europa. Han har beskrivit det hela som en ”time out” och utesluter inte att han en dag gör comeback men ser inte något sådant som aktuellt i dagsläget. Stallet tas över av dottern Nancy Johansson och Per Engblom. Visst ska han finnas till hjälp, men i första hand vill han njuta av livet.

– Jag har vetat att det här skulle bli mitt sista som tränare, så jag har kunnat vara mer avslappnad och inte tagit så hårt på det. Människor har sagt till mig, att det verkar som att jag blivit lyckligare, säger han till Thoroughbred Daily News. (Foton: ALN).

This is a Syndicated article! http://www.travnet.se/blog/2018/11/29/darfor-slutar-jimmy-takter-nar-han-ar-pa-topp/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top