HIF:s baksmälla efter värvningskalaset – kan backa 13 miljoner

Advertisements
Foto: Bildbyrån

Helsingborgs IF är tillbaka i allsvenskan, efter en med superettanmått sällan skådad hårdsatsning: Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Wanderson bland nyförvärven i sommarfönstret. Nu kommer emellertid uppgifter om notan för kalaset: 13 miljoner back – och elitlicensen i fara.
– Att inte kunna klara elitlicensen är ”badwill” gentemot våra supportrar, medlemmar och samarbetspartners, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs IF gick som tåget i superettan, och vann serien – två år i näst högsta serien stannar det vid för HIF. Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson, Wanderson och Markus Holgersson fanns bland nyförvärven när HIF tog steget upp.

Men det var också många som höjde på ögonbrynen när de här namnstarka nyförvärven ramlade in i sommarfönstret. Och nu kommer uppgifter om att HIF går mot ett minusresultat på 13 miljoner kronor. Helsingborgs Dagblad rapporterar detta.

– Det som är problematiskt är bilden för 2017, och även 2016 som var före min tid. Styrelsen fick prognoser på ekonomin från tjänstemännen, och så sent som i december förra året visade prognosen att resultatet skulle vara i runda tal fem miljoner kronor plus på sista raden, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till tidningen.

Tidigare klubbdirektören Mats-Ola Schulze har målat upp en bild som varit bättre än vad som är fallet i verkligheten. HIF:s egna kapital skulle landa på 5,4 miljoner kronor, sades vid årsmötet i mars.

I maj pekade det mer åt sex miljoner kronor skriver hd.se. Men i månadsskiftet september-oktober var det snarare åt minus 13 miljoner kronor-hållet. Vilket skulle innebära att hela egna kapitalet är borta och elitlicensen i fara.

Ordföranden Krister Azelius uttrycker oro:

– Utgångspunkten är att de siffror som redovisas är korrekta. Vi måste kunna förlita oss på dem om det inte kommer fram särskilda varningssignaler. Sådana fanns inte. Vi får inte hamna i ett läge att vi misstror ledningen samtidigt som ledningen måste står för det som levereras, säger Azelius.

HIF måste visa upp ett positivt eget kapital vid årsskiftet:

– Att inte kunna klara elitlicensen är ”badwill” gentemot våra supportrar, medlemmar och samarbetspartners. Det är badwill till de centrala krav som ställs. Det är viktigt att leva upp till den och det är det vi sliter med just nu. Vi har lång tid på oss att ordna det, men vi vill inte hamna där i den besvikelse det ger alla inblandade, säger Krister Azelius.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2018/12/12/hifs-baksmalla-efter-varvningskalaset-kan-backa-13-miljoner/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *