PÅ FD: MFF-stjärnan vill ha landslagchans efter triumfen: ”Spelade VM-final – jag sprang i från honom”

Advertisements
Foto: Bildbyrån

Marcus Antonsson har 13 mål och fem assists på 17 starter med Malmö FF – och stor hjälte i går när MFF slog Besiktas och gick vidare till Europa League-slutspel. Nu hoppas Antonsson på en chans i Janne Anderssons landslag:
– Spelar man i Malmö FF som är det bästa laget i Sverige och spelar i Europa mot högkvalitativt motstånd, jag tycker att man bevisar då att man har den nivån i sig, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

Malmö FF hoppades få in en målskytt när man i somras tog in Marcus Antonsson. Och nog har man fått mål alltid. Åtta på 15 matcher (tolv starter) i allsvenskan av Antonsson och inte minst fem mål på åtta matcher (fem starter) i Europa League (kval- och gruppspel).

Totalt 13 mål på blott 17 starter – ett ruggigt målfacit från den tidigare Kalmar- och Leedsanfallaren. Det sista för året kom i går borta mot Besiktas och innebär att Malmö spelar 16-delsfinal i februari nästa år. Första gången någonsin som MFF går vidare från ett gruppspel i Europa.

En härlig sommar och höst för Antonsson, som av naturliga skäl är på gott humör när han pratar med FD dagen efter triumfen i Turkiet.

– Det var fantastiskt att få vara med och skriva historia på det här viset. I en sådan match, det är ändå Besiktas vi snackar om. En direkt avgörande match för vilka som går vidare, det blir som en cupfinal. Och på en fantastisk arena mot ett så stort lag… det är underbart, säger Antonsson och konstaterar vidare att gårdagskvällen är den största hittills i hans fotbollskarriär:

– Ja men det är det ju någonstans. Ett Europaäventyr till att börja med, jag har inte varit med om det tidigare. Och att sedan gå vinnande ur det och skriva historia med Malmö, där man också gör mål i den avgörande matchen mot ett sådant lag.

Var det här något du såg framför dig när du skrev på för MFF i somras? 

– Jag visste ju att vi skulle ut och kvala i Europa, först i Champions League då. Man vet att chanserna finns, men sedan är det en annan sak att göra det också. På förhand snackades det om att det fanns möjligheter och hit och dit, med tanke på att vi fick Sarpsborg i gruppen. Många räknade med sex poäng där och så att vi skulle kunna ta några poäng av de andra lagen och gå vidare på det sättet. Istället tar vi den svåra vägen och slår det högst rankade laget i sista matchen. Det tyder på ännu mer styrka i gruppen, det är ett fantastiskt gäng det här.

Antonsson har spelat en avgörande roll för MFF i Europa, inte bara med målet i går utan även mot de andra gruppspelsmotståndarna Genk och Sarpsborg. Och mål i bägge play off-matcherna mot Midyjylland, som gjorde att MFF tog sig in i gruppspelet.

– Fantastiskt roligt att man kunnat bidra så här. Det är alltid laget som presterar, man gör det tillsammans. Det blir pricken över i:et att man får göra de här målen. Jag kvitterade mot Sarpsborg hemma, mål och assist mot Genk och så målet igår. Men det är underbart roligt att vi gjort det här tillsammans, att känna att man tillhör ett så gött gäng och bra spelare.

Marcus Antonsson lämnade Kalmar sommaren 2016, efter 22 mål på 1,5 säsong i klubben. Leeds United lade upp över 20 miljoner för anfallaren, men det lossnade aldrig riktigt i England och i somras vände han hem till allsvenskan och MFF. En flytt som blivit bra:

– Ja. verkligen. I somras hade jag ett år kvar på kontraktet med Leeds, och jag hade inte en tanke på att flytta hem till allsvenskan då. Men när det är Malmö FF som hör av sig med allt vad det innebär, mesta mästarna och ett lag som varit ute i Europa flera gånger, det är inte ett svårt beslut.

Nu hoppas Antonsson på en chans i Janne Anderssons landslag. För allsvenska spelare är förstås januariturnén ett fönster att visa upp sig i. Men Malmö FF tog beslutet att inte släppa spelare till turnén den här gången, med tanke på att man hade Europaspelet att koncentrera sig på. Antonsson tänker emellertid att chanserna bör kunna finnas där ändå:

– Med den nivån jag presterat på nu så… nu är det inga landslagssamlingar på ett tag och vi i Malmö kunde inte vara med på januariturnén. Men jag satsar givetvis på a-landslaget, det ”riktiga” a-landslaget. Jag vet att jag har den nivån i mig. (Domagoj) Vida som spelade VM-final för Kroatien i somras, han sprang jag ifrån när jag gjorde målet i går. Jag hoppas att jag får chansen om jag fortsätter som jag gjort nu.

Han säger själv att han har full förståelse för MFF:s beslut vad gäller januariturnén:

– Det här har verkligen varit en urladdning. Att kunna göra den upphämtningen vi gjorde i allsvenskan, och samtidigt prestera ute i Europa… vi har lagt ned ett otroligt jobb. I går var en brutal urladdning, man behöver lite ledigt nu. Januariturnén hade varit en kul grej och en möjlighet att visa upp sig. Men jag satsar på ett riktigt a-landslag och att spela tävlingslandskamper. Jag vill dra på mig den blågula tröjan, det är en målsättning för mig.

Hur ser du på den konkurrens som finns i landslagets anfall just nu?

– Det är inte att man kritiserar någon, men det är bara ett faktum att de som spelar där nu i landslaget inte har den bästa situationen i sina klubblag. Så det är klart att det är en öppning också. Spelar man i Malmö FF som är det bästa laget i Sverige och spelar i Europa mot högkvalitativt motstånd, jag tycker att man bevisar då att man har den nivån i sig. Det finns spelare som gått in från allsvenskan som nu senast (Kristoffer Olsson) och gjort det jättebra, och det visar på att allsvenskan håller bra nivå.

Fanns det här med i tankarna när du skev på, att spel i MFF kan öka chanserna?

– Ja självklart. MFF är en storklubb, kanske den största i Skandinavien. Vi har väldigt bra kvalitet i truppen. Och jag vet att jag var väldigt nära att komma med när jag flyttade från Kalmar till Leeds och levererade där i början i Leeds. Nu tycker jag att jag borde vara närmare än jag var då. Man bedöms efter vilket motstånd man möter, att man kan leverera på den nivån. Det har jag visat nu, att jag har det i mig. Jag fortsätter kriga på så får vi se vid nästa samling.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2018/12/14/pa-fd-mff-stjarnan-vill-ha-landslagchans-efter-triumfen-spelade-vm-final-jag-sprang-fran-honom/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *