PÅ FD: AIK i ungdomssamarbete med FC Barcelona – kontakterna med jätteklubben

Advertisements
Foto: Bildbyrån

AIK tog i fjol ett uppmärksammat steg när man valde att höja man åldern för akademilag från nio till 13 år. En annan klubb som gått på samma linje: Spanska storklubben FC Barcelona. Nu är klubbarna på väg att starta ett samarbete:
– När det blir på lite mer ömsesidig basis än att man bara åker på studiebesök, då kan jag tycka att då har vi nått en liten bit till på vägen. Här har vi någonting som vi verkligen ska bygga vidare på, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdom, till FotbollDirekt.se.

AIK valde i fjol att ta bort akademilag i alla åldersgrupper upp till 13 år. Tidigare fanns akademilag från nio års ålder, där de bästa spelarna i varje åldersgrupp samlades.

Ett uppmärksammat steg, och en del i en större översyn av verksamheten. Där AIK bland annat tittar på samarbeten med andra klubbar. FC Barcelona är en klubb som AIK också nu sått fröet till ett samarbete med på ungdomssidan.

Vid egna ungdomsturneringen Lennart Johansson Academy Trophy i våras så hade man besök av FC Barcelona och Joan Vila. En nyckelperson i Barcas berömda ungdomsakademi La Masia, en av de mest erkända akademierna i världen. Spelare som Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta och Cesc Fabregas har fått sin utbildning där. Leif Karlsson som är sportchef för AIK Ungdom berättar:

– Han var här i samband med att FC Barcelona var här och spelade Lennart Johansson Academy Trophy. Han var här med en forskare som heter Maurizi Lopez Felipe. Dels hade vi en presentation av dem för de tränare som var med i cupen. Dessutom hade de ett praktikpass med vår U17-trupp på Skytteholm. Alla som var intresserade fick komma och titta på dem när de bedrev träning, säger Karlsson till FotbollDirekt.se.

– Det som jag tyckte var extra intressant; vi hade en gemensam middag med dem där vi mer informellt kunde sitta och prata med varandra. I början kändes det väldigt mycket som att de hade något att berätta medan vi lyssnade. Men allt eftersom samtalet pågick, så började de ställa frågor till oss och vad vi gör. Inte för att vi ska mäta oss med Barcelona på något sätt. De har jobbat med det här länge, har en metodologiavdelning på riktigt och så där. Men det gav i alla fall lite inblick i att en del av de saker vi tänker och jobbar med, det blev ett intresserat lyssnande även från deras sida.

– Så min bedömning är att de diskussionerna vi förde med dem, det kändes som att det var saker det kommer jobbas vidare med. Dessutom har ett gäng varit hos dem, längst inne i deras heligaste rum. Det slumpade sig så att vi spelade hemma mot Norrköping i allsvenskan. Då var både Joan och Maurizi här. Det är klart att när de dyker upp på Friends i de AIK-tröjorna som de fick som en gåva, det var ganska häftigt.

AIK U:s sportchef Leif Karlsson med representanter från FC Barcelona, Maurizi Lopez Felipe (t.v).

Leif Karlsson fortsätter om vad han ser som ett mer långsiktigt samarbete:

– När det blir på lite mer ömsesidig basis än att man bara åker på studiebesök, då kan jag tycka att då har vi nått en liten bit till på vägen. Så de kontakter vi har lyckats skapa med dem på de här besöken ni gjorde, för det var innan Lennart Johansson-cupen, och sedan dialogen efteråt… så känns det som att ja, här känns det nog som att ”här har vi någonting som vi verkligen ska bygga vidare på”.

I Barcelona har man också valt att sätta starten för akademi till 13 års ålder. Förvisso med ett större intag från början och fler verksamma lag än AIK. Det berättar Dennis Hörtin, som är ansvarig för barn och -ungdomsfotbollen i AIK för klubbens tränar- och ledarutbildningar samt ansvarig för avdelningen för forskning och utveckling i AIK.

– Man ska komma ihåg att det är i en annan kultur det här försiggår. Varför det är svårt att säga att ”det där funkar” och så kopierar man det. Men de ser också att utvecklingen sker väldigt olika hos barn och ungdomar. Att det kan komma med viss press som inte alltid är optimalt i form av lärande, säger Hörtin till FD.

– Sedan har de såklart sitt namn och allt det med sig när de bedriver sin verksamhet. Det finns en mycket stor respekt för Barcelona i Katalonien. Det influerar ju också. Uppfattningar om klubben, engagemang från externa parter. Så vi har olika världar att verka i på många sätt. Vår idrottsrörelse är som vår idrottsrörelse är, den är uppbyggd som den är uppbyggd i Sverige. Men strukturen som sådan är likvärdig.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2018/12/17/pa-fd-aik-samarbete-med-fc-barcelona-pa-ungdomssidan-kontakterna-med-jatteklubben/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *