PÅ FD: Något för allsvenskan? Danskar kan ta ytterligare krafttag mot filmningar

Advertisements
Foto: Bildbyrån

Filmningar var en sak som diskuterades under allsvenskan 2018. Flera situationer fick stor uppmärksamhet. I Danmark har man infört ett system där filmningar kan ge avstängning i efterhand. Nu kan man ytterligare skärpa det systemet:
– Vi är eniga om att filmning är så pass allvarligt att vi kan tänka oss lyfta straffet en kategori i efterhand, alltså dela ut en matchs avstängning för en spelare som filmar och fick gult kort för den filmningen redan i matchen, säger Peter Ebbesen från danska Divisionsforeningen till FotbollDirekt.se.

Danska ligan vill få bort filmningar – inför årets säsong har man tagit krafttag med ett nytt system, där video-observatörer studerar situationer i varje match.

Om domaren missar en filmning ute på planen så ska video-observatören kunna ta det vidare till Disciplinkommittén, danska disciplinnämnden. Om så sker så finns möjligheten för disciplinkommittén att dela ut en matchs avstängning i efterhand till spelaren som filmat.

Peter Ebbesen är turneringschef för Divisionsforeningen, Danmarks motsvarighet till Sef.  Han konstaterar att det inte kommit in en enda anmälan till disciplinkommittén med höstsäsongen färdigspelad. Ett resultat av att spelare är medvetna om det nya systemet?

– Det är nog för tidigt att säga, men vi ska utvärdera det här med domargruppen snart. Det jag kan säga redan nu är att vi inte haft ett enda tillfälle med allvarliga filmningar under den här höstsäsongen, säger han till FD och utvecklar:

– Då talar jag alltså om matchavgörande situationer, att en spelare ordnar straff i slutet av matchen genom att filma, eller att han försöker få till en utvisning på motspelaren genom att filma. Vi har förstås haft situationer med filmningar på mittplan exempelvis, men inga som verkligen förändrat utgången av matcher.

Man behöver fler matcher med det nya systemet för att säkert säga om det spelar in för nollresultatet. menar Ebbesen:

– Vi har spelat 20 rundor nu, det är 140 matcher. Och det vet jag inte ännu, om det är resultatet av det här systemet. Det kan vara lite tillfälligheter att vi inte haft några matchavgörande situationer ännu. Det kan också spela in att det här med filmningar fått stort uppmärksamhet internationellt. I VM-slutspelet i somras så var det stort fokus på filmningar till exempel.

– Sedan är det också så att spelare och tränare mycket väl vet att alla situationer fångas upp av kameror nuförtiden. Ingenting missas, och det är den stora skillnaden nu mot för säg tio år sedan. Och det är en tendens vi ser i Danmark och även internationellt, att det sker färre incidenter utanför bollens omedelbara närhet. Men med lite längre tidshorisont så kan vi nog med större säkerhet säga om det nya systemet har spelat in.

Det finns emellertid idéer om att modifiera systemet redan nu – efter nyår kommer frågan tas upp om huruvida spelare som filmat och straffats med gult kort ändå ska kunna straffas i efterhand.

– Det finns ett dilemma vi har i fotbollen kring filmning: När vi införde det här systemet, då sade disciplinkommittén att ”vi ska inte ha ett system där vi i kommittén får gå igenom en massa gula kort i efterhand. Det ska vara allvarliga saker om det ska hamna hos oss”…

–… och normalt, 99 gånger av 100 så ger ju filmning bara gult kort. Det är ytterst sällan som det blir rött kort direkt. Och det är problematiskt, för om man verkligen ska komma åt filmning i fotbollsmatcher så ska man ändå ha möjligheter att straffa spelaren med en matchs avstängning i efterhand.

Det finns en enighet i dansk fotboll att det här är rätt väg att gå, säger Ebbesen. Att även spelare som filmar och uppmärksammas för det av domaren på planen, också kan få ett ytterligare straff.

– Vi är eniga om att filmning är så pass allvarligt att vi kan tänka oss lyfta straffet en kategori i efterhand, alltså dela ut en matchs avstängning för en spelare som filmar och fick gult kort för den filmningen redan i matchen.

– Så vi kan möjligen modifiera systemet lite grann. Men om man gör det så ska man fokusera på sådant som är matchavgörande.

Efter nyår så kommer man titta på huruvida en modifiering kan genomföras:

– I januari månad kommer vi utvärdera det här. Det är kanske lite kontroversiellt i fotboll att ta ett sådant steg. En huvudregel i fotboll är ju att när domaren evaluerat situationen, så kan det inte ändras av högre instans. Men vi har sagt att filmningar kan vara det enda undantaget från den regeln. Det är kanske lite kontroversiellt, i och med att en spelare ändå fått ett straff ute på planen i form av gult kort.

– Omvänt så är det är väldigt osympatiskt att försöka lura domaren, för det är ju det det handlar om. Det är som doping och matchfixning, det är i samma kategori. Det är en fotbollsspelares försök att ändra matchens utgång genom att lura domaren.

Peter Ebbesen säger att det också finns risk med en skärpning:

– Filmningssituationer är också subjektiva, det kan vara en fysisk kontakt där men att spelaren ändå faller lätt. Det är inte alltid glasklart. Om vi ska ta det här steget och lyfta det med en matchs avstängning i efterhand så ska det vara juridiskt otvivelaktigt. Det ska vara situationer där det står bortom allt juridiskt tvivel att det handlar om en uppenbar filmning.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2018/12/18/pa-fd-nagot-allsvenskan-danskar-kan-ta-ytterligare-krafttag-mot-filmningar/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *