V75: Åke Svanstedt satte punkt med en fyrling

Advertisements

Åke Svanstedt var tillbaka på sina gamla jaktmarker och spelade givetvis en avgörande roll när årets sista V75-omgång kördes på Axevalla. Med Pär Hedberg-hästar blev den en fyrling.

Jul och nyår firar Åke Svanstedt i Sverige och under nyårsaftonens avslutande V75 på Axevalla var han också tillbaka i svensk sulky. Och att han vet var Axevallas mållinje ligger belägen, visade den numera i USA verkande tränaren återigen. Med god hjälp av hemmatränaren Pär Hedbergs förmågor, kunde han ordna hela fyra segrar.

– Det var ju jättebra. Det var kul det här givetvis. Jag var lite orolig för voltstartssystemet, att jag skulle vara ringrostig men det kändes nästan som i går. Det satt i ryggmärgen, sa Åke i ATG Live.

”Svanen” inledde redan i dagens första race med Hjalle Palema och fortsatte en stund senare, innan V75-spelet kickade igång, med att också sätta dit Sara Palema. V75-viktoria kom i stoloppet med den sexåriga jänkaren Diva Deo som visade stor styrka på Axevallas för dagen tunga underlag. Diva Deo sändes iväg först i tredjespår redan vid ingången av sista bortre, men jobbade sig säkert meter för meter fram för att koppla greppet och höll enkelt ifrån sig storfavoriten Stonewashd Diamant som skuggat bakom. 1.16,7/2180 meter visade vinnaren.

Redan i nästa lopp, det sista för året i trav-Sverige, var Åke först på linjen igen. Med Dream Night Palema sände han iväg i tredjespår redan 1100 meter från mål och blev kvar där resten av loppet. Men fyraåringen hade ändå krafter att koppla greppet om en tapper Uappa di Azzurra – och hålla undan på målfoto för en blixtrande avslutning från Tayson Bi som fick fritt från vinnarhålet. Segertiden här 1.17,7a/2140 meter.

*Också Rickard Svanstedt noterades som vinnare under dagen. Femårige Baron Gift är ett flitigt förekommande inslag på rikstoton för sin tränare och i årets sista tävlingsdag på hemmabanan, fick ekipaget ta en välförtjänt seger. Baron Gift bidade sin tid i tredje utvändigt medan favoriterna gjorde upp där framme. Justice Ås tog sig fram i dödens på Angle of Attack varvet kvar och pressade sig förbi 500 meter senare. Men även Justice Ås krafter tröt markant över upploppet på det tungsprungna underlaget. Baron Gift som tågade på via tredjespår i sista sväng höll dock farten hela vägen till mål, trots ivrig uppvaktning av Michelangelo Ås till slut. 1.15,5a/2140 meter visade segeruret.

*En överlycklig Christian Fiore skar linjen som vinnare i inledningen. Segervapnet var det av Laura Myllymaa tränade skimmelstoet Othala som visade riktig toppform. Stoet kastades loss våldsamt för att överta ledningen efter 500 meter, samtidigt som favoriten XL Bygg Palema slog på galopp. Manövern lyckades – Othala ryckte ur sista sväng och kunde vinna säkert på 1.16,1/2160 meter.

*Nöjd var också Mathias Alm efter att ha satt dit Louise Frumerie-tränade Ibeliveinamerica i ett lopp över lång distans. Här hade Capture och Christoffer Eriksson gjort en stöt, trots inledande galopp svepte man fältet 600 kvar och skaffade sig många längder. Men Ibeliveinamerica var den som tog upp jakten, käkade in meter för meter och vann till slut väldigt enkelt. 1.18,8/2660 var segertiden.

*Kalmarseger signerad Catrin Fajersson-tränade Sobel Photo som stod för en riktigt bra prestation på den tunga banan. För Stefan Söderkvist smackade fyraåringen till spets på start, blev utmanad av Whipped Eggs som tog dödens, men stack lätt och i fin stil undan över upploppet på 1.18,5a/2140. Favoriten Kapten Kidd återkom starkt efter galopp som tvåa.

*Åke Svanstedt såg ut att kunna gå mot en till seger bakom Argbiggan som offensivt styrdes på via fjärdespår genom sista sväng och skaffade sig greppet in över upploppet. Sparat krutet till slutet hade dock Peter Untersteiner med Zeeland Kronos som kom farande längst ut i banan för att enkelt greja andra raka V75-segern på kort tid. 1.16,8a/1640 var segertiden. (Foton: ALN).

This is a Syndicated article! http://www.travnet.se/blog/2018/12/31/v75-ake-svanstedt-satte-punkt-med-en-fyrling/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top