FD I DUBAI – BLOGG: ”AIK-nyheter, ingen Milosevic och situation Sundgren”

Advertisements

DUBAI. FD är tillbaka i Dubai för att följa AIK:s uppladdning inför den svenska säsongen. Vår utsände Lennart Sandahl finns på plats mellan den 28 januari – 10 februari och här är hans första tankar från Mellanöstern. 

BLOGG FRÅN DUBAI – MED UTSÄNDE LENNART SANDAHL.

Så var jag tillbaka i Dubai för andra gången på tre år.

Sist jag var här var 2017 och då hade AIK precis sålt Alexander Isak för 90 miljoner kronor och värvat in gubbar som Kristoffer Olsson och Simon Thern.

Två år senare är klubben här som regerande svenska mästare och även om man kan ifrågasätta det etiska i att AIK åker hit, så förstår jag samtidigt att man inte vill ändra ett vinnande koncept.

Samtidigt har klubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och nyligen FC Köpenhamn tagit beslut om att inte åka hit.

***

Resan började klockan 15:05 från Arlanda där jag hoppade på samma flygplan som AIK. Skymtade nygamle stjärnan Chinedu Obasi, norrmannen Daniel Granli men ingen Alexander Milosevic. Den kontraktslöse mittbacksstjärnan har nu bara ett par dagar kvar på fönstret att bestämma sig för var han ska spela. Och det känns väl som att just Granli är Milosevic ersättare?

En spelare som dock var med på planet var Daniel Sundgren. Förra veckan ryktenas man där uppgifter i Grekland gjorde gällande att mittenlaget Aris var intresserade av Sundgrens tjänster. Det var väldigt nära. Men så i går gick sportchefen Björn Wesström ut i klubbens kanaler i går.

– Vi kom inte överens med de som var intresserade. Vad vi har förstått har de backat ur, de har meddelat det i alla fall. I nuläget är han AIK-spelare och vi planerar för att han är i AIK.

Enligt FD:s uppgifter så ville grekerna dela upp betalningen på 2-3 miljoner kronor i flera delbetalningar. Något som AIK vägrade.

Sundgren fick sätta sig på planet till Dubai i stället och det går inte annat än att tycka synd om ytterbacken. Han fyller 29 i år och chanserna att gå utomlands kanske det inte kryllar av. Samtidigt sitter han på ett utgående kontrakt och chansen att gå utomlands kan mycket väl komma i sommar eller som senast när han är Bosman.

Oavsett vad så slipper Norling huvudbry med att ersätta en av lagets viktigaste spelare samtidigt som Robert Lundström ännu inte är fullt återställd.

***

Lägrets första träning är klockan 16:00 lokal tid, alltså 13:00 svensk tid.

Där ska det bli spännande att se ”nyheterna” Obasi och Granli in action. Jag tror i och för sig inte att de kommer delta fullt ut eftersom de anslutit sent. Men räkna med en uppdatering och förhoppningsvis intervjuer med båda två inom kort på sajten.

AIK har även plockat med en ghanansk provspelare i Cletus Nombil, 18. En central mittfältare och det är väl främst där AIK och sportchefen Björn Wesström (som är kvar i Sverige ett par dagar till) sitter och jobbar hårt på att förstärka laget.

Det har ryktats om Erdal Rakip, men att han ska vilja till MFF, och enligt Sportbladet är det en done deal. Rakip åker med laget till Marbella.

Eller blir det Jo Inge Berget? En ex-allsvensk profil som är fri på marknaden efter att han bröt med AIK:s kommande motstånd New York City FC.

Vi får se vad det blir men med Obasi in på topp tror jag inte att ytterligare en anfallare är prioriterad just nu. För Tarik Elyounoussi verkar tydligt ses som en anfallare, både i sina egna och i Norlings ögon, vilket gör att anfallet känns fullt med Obasi, Henok Goitom och Stefan Silva.

***

Finns det någon stad i världen där så många jobbar på natten? Tidskillanden är +3 timmar så jag tog en nattpromenad i marinaområdet där det var fullt ös både på restauranger och i omkringliggande höghusbyggen. Klockan var 02:00.

***

Andra saker jag ser fram emot att följa under dessa två veckor:

* Är det några planerade förändringar i spelsystemet, eller kommer AIK 2019 se mer eller mindre likadant ut när det kommer till spelidé och uppställning?

* Om Milosevic försvinner, vem blir ”ledaren” i backlinjen? Jag tror det behövs en spelare som styr och ställer och Per Karlsson är inte riktigt den typen. Steppar landslagsdebutanten Robin Jansson upp eller är det Granli som axlar ansvaret?

* Vilka unga spelare ligger närmast speltid? Är det Bilal Hussein som fått ett år på sig på mitten. Eller mittbacken Adam Ben Lamin som fått nyttig speltid i Vasalund på seniornivå? Eller är det kanske målvakten Samuel Brolin som likt Oscar Linnér kan ta snabba kliv mot att etablera sig på den här nivån.

***

Räkna med fullt ös från Dubai både på sajten – i skriftlig och rörlig form – samt i våra sociala kanaler.

Har ni tips, önskemål från lägret eller allmänna synpunkter?

Då är det bara att höra av sig till mig via epost eller på twitter. 

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2019/01/29/fd-dubai-blogg-aik-nyheter-ingen-milosevic-och-situation-sundgren/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *