JUST NU – PÅ FD: Så ska Ylätupa blomma i AIK: ”Snabb och bra med båda fötterna”

Advertisements

DUBAI. Den unge finländaren Saku Ylätupa, 19, lämnade inte Ajax för sitta på bänken i AIK. Mittfältaren vill påverka lagets framgångar direkt. 
– Jag är snabb, bra med båda fötterna och har bra spelförståelse, säger han efter sitt första pass i Dubai.

Saku Ylätupa bollade sin framtid med den finske legendaren Jari Litmanen och kom fram till att AIK var en bättre chans att utvecklas än i Ajax.

På lördagen gjorde han sin första träning med sina nya lagkamrater och hann, trots att han inte deltog i spelövningen, visa kvaliteter med sin touch, snabbhet och finurlighet i den sista tredjedelen.

– Det var ett alternativ att stanna i Ajax också. Men jag såg över båda alternativen och bestämde mig för att komma hit, säger han till den samlade presskåren.

Ylätupa hann aldrig etablera sig i Ajax a-trupp utan fick nöja sig med junior- och reservlagsspel. Han medger att valet var svårt.

– AIK är en storklubb och för att ta nästa steg måste man hitta en miljö där man kan spela också, säger han och hyllar den nederländska plantskolan.

– Ajax är ett av de bästa ställena att vara som ung spelare. Faciliteterna och träningarna är otroliga. Men jag tror jag gjorde rätt val som kom hit.

AIK scoutade Ylätupa under januariturnén i Qatar där han var med om att göra a-landslagsdebut och dessutom vann mot Sverige. När han fick höra om intresset så använde han den förre AIK-spelaren och landsmannen Robert Taylor som referens.

– Jag pratade med Björn (Wesström) som sa bra saker om klubben och hur det kommer att utveckla sig under säsongen och under mina (fyra) kontraktsår. Jag pratade även med Robert Taylor som jag känner väl. Han var här och hade bara bra saker att säga.

– Jag konkurrerar på mittfältet. Vi spelar 5-3-2 och jag är en av mittfältarna. Jag är åtta eller tia, det spelar ingen roll var jag spelar, men tia är min naturliga position.

Ylätupa är tydlig med att han kommer hit för att spela. Han ser fram emot att visa upp sina kvaliteter inför fansen på Friends arena.

– Jag ser fram emot att spela inför våra fans. Jag har sett att AIK har en stor supporterskara.

Publiken kan vänta sig en frejdig spelare som gillar att vända upp mot backlinjen för att hitta framspelningar eller gå på eget avslut – något som han måste förbättra sin kvalitet i.

– Jag är snabb, bra med båda fötterna och har bra spelförståelse. Den största grejen att utveckla är mina avslut. Jag får många lägen och behöver ta vara på dem mer.

Om fem år så vill han spela i någon av Europas största ligor.

– Jag ser en större liga och en större klubb. Jag är självklart i en stor klubb nu, men jag pratar om en av världens största ligor. Bundesliga, La Liga, Serie A, Premier League. Jag ser mig själv där och jobbar mot det varje dag.

Något han kan förbättra snabbt är det svenska språket. Ett ämne som kanske inte var någon favorit i skolan…

– Den är lite rostig men jag hoppas den blir bättre. Jag studerade det i skolan men jag var dålig på det. Jag förstår en del men inte allt.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2019/02/02/just-nu-pa-fd-ylatupa-vill-sticka-ut-gnaget-snabb-och-bra-med-bada-fotterna/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *