KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG – ”Malmös lugn talar sitt tydliga språk”

Advertisements

Januari är över och nu många allsvenska trupper flytt landet för att svetsa sig samman och förbereda sig inför det som komma skall. Dubai, Portugal, Turkiet och Spanien är några av länderna som har allsvenskt besök. Och snart får Malmö FF besök från de brittiska öarna. Chelsea FC väntar i Europa League.

Silly season har levererat riktigt bra såhär långt och det kommer så klart att hända ännu mer innan fönstret klappar igen i början av april månad. Några rejäla profiler har redan signat och åter igen känns allsvenskan hetare än på väldigt länge.

Malmö FF är ju det lag som har den intressantaste säsongsinledningen när man ska ta emot engelska storlaget Chelsea i Europa League. Transferfönstret har varit väldigt lugnt för Uwe Röslers gäng, ett par ändringar i ledarstaben är väl det mest anmärkningsvärda hittills. Jag tycker att deras coola agerande visar att man tror extremt mycket på den trupp man förfogar över och tyder på gott självförtroende. Erdal Rakip har sagts välja mellan AIK och Malmö där valet tydligen ska peka mot att han vänder hem till Skåne efter en rejält lustig resa genom Europa.

***

De regerande svenska mästarna AIK befinner sig på träningsläger i Dubai. Finländske mittfältaren Saki Ylätupa (Ajax) och norske mittbacken Daniel Granli (Stabaek) är tillsamman med nygamle Chinedu Obasi med på lägret. Det ska bli ytterst intressant att se om inte Nabil Bahoui inte ansluter till AIK förr eller senare…

***

Malmö har inte sålt någon spelare och det innebär att truppen fortsatt är urstark. Erdal Rakip kändes på förhand som ersättare om Fouad Bachirou skulle säljas men nu verkar han bli kvar. (alla transferfönster är inte stängda ännu). Rakip avslutade sin senaste sejour i klubben urstarkt men innan dess var han ju inte helt ordinarie. Frågan är hur Rösler ska formera laget om Rakip återvänder till klubben? Visst är det bra med konkurrens men det täta matchandet är ju egentligen inget att prata om förrän till sommaren och kvalet till Europa League. Slår man ut Chelsea sker nästa dubbelmöte innan serien drar igång så behovet ”finns” inte just nu.

***

Pawel Cibicki slog igenom när han var utlånad från Malmö till Jönköping Södra. Då heter tränaren i J-Södra Jimmy Thelin. Återföreningen i Elfsborg kan kanske vara det som räddar båda deras karriärer tillbaka i rätt riktning igen.

***

Sead Haksabanovic är klar för Norrköping, Erdal Rakip ryktas till AIK och Malmö, Alexander Kacaniklic har träffat Hammarby, Astrit Ajdarevic kan snart vara klar för Djurgården och Valmir Berisha (ni minns han som lämnade Sverige för Roma efter succé i U17 VM) är kontraktslös. Inga tråkiga tillskott till en redan het serie.

***

Malmö har som jag skrev ovan varit väldigt lugna med att värva nytt. Jag tror helt enkelt att man vill jobba på i lugn och ro inför mötet med Chelsea men skulle bli mycket förvånad om det inte smäller till förr eller senare. Behovet är inte stort men en mittback och möjligen en ytterback / wing-back skulle kunna spetsa laget ytterligare.

***

2020 träder det nya tv-avtalet i kraft och klubbarna kommer att få ett kapitaltillskott. Det råder väl inga tvivel om att det kommer att åka spelar- och lönebudgeten den del. I mina ögon är ju vetskapen om tillskottet ett utmärkt tillfälle för alla att investera i mer långsiktiga ändamål också. Scouting, ungdomsverksamhet eller annat än fetare sign-on eller eskalerande lönebudgetar.

***

Träningsmatcher är träningsmatcher, men lite kul var det ändå att se lillebror Ribery i aktion på Södertälje fotbollsarena. Han var inte blyg för att testa långskott, om jag säger så.

***

Det blev ingen flytt för Aliou Badji (med reservation för de öppna fönstren) och jag har tidigare sagt att det är en gambling av Djurgården att tacka nej till de summor som nämnts (25-30 miljoner). Lånet av Buya Turay gör ju att man undrar lite hur firma Bergstrand/Lagerlöf tänker formationsmässigt. Två forwards lockar nog, men hur ser det ut med back-up om någon av dessa två inte kan spela? Adam Bergmark-Wiberg är en intressant spelare men ännu inte testad på allsvensk nivå. Lika intressant blir det att se vem som tar vänsterbacksplatsen (eller wing-back om man väljer det). Jonathan Augustinsson hade en väldigt fin säsong i fjol och är en spelare som nog Bosse Andersson har tänkt sälja utomlands så småningom. Samtidigt är Elliot Käck tillbaka och han har ju haft den här tränarduon förut…

***

Det är självklart så att Svenska cupen står för dörren snart och det ska bli brutalt intressant och roligt att följa, även om det är i ett tidigt skede lär vi ändå få en föraning om vad som väntar när allsvenskan drar igång. Jag ser givetvis fram emot Malmö – Chelsea också, det är en värdig aptitretare minst sagt.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2019/02/03/kronika-med-magnus-osterberg-malmos-lugn-talar-sitt-tydliga-sprak/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *