PÅ FD: Hade bara gjort en a-lagsträning – nu med Bajen i Turkiet: ”Chockad och glad”

Advertisements
Foto: Anton Zetterman

BELEK. Mestadels välkända namn på Hammarbys läger – men också några yngre framtidsnamn. Försvararen Alex Douglas från U19-laget hade bara tränat med Bajens a-lag en gång innan lägret:
– Två dagar innan avresa så fick jag veta att jag skulle få åka med på lägret. Så jag blev chockad och glad, säger han till FotbollDirekt.se.

När Hammarby försäsongsladdar i Belek så gör man det med alla a-lagsnamn utom Johan Wiland som rehabbar hemma i Sverige.

Men med på lägret finns också några av klubbens egna talanger. Som Alex Douglas, försvarsspelare född 2001. Douglas har tidigare även varit mittfältare men är nu mittback. Han var med och vann U19-SM med Hammarby i fjol, och han har även spelat med U21-laget där ju en del allsvenska namn brukar finnas med i matcherna.

I Hammarbys försäsongspremiär mot samarbetsklubben Frej så fanns Douglas med i Frejs lag. Men att han skulle få åka med a-laget på lägret i Turkiet kom lite från ingenstans:
– Det var en riktig överraskning faktiskt, två dagar innan avresa så fick jag veta att jag skulle få åka med på lägret. Så jag blev chockad och glad, säger Douglas till FD när vi besöker Hammarbys hotell i Belek.

– Jag blev bara chockad och sedan att jag fick följa med tyckte jag bara att det var en jätterolig grej. Jag ser det som en stor bonus. Sedan börjar man komma in i tempot mer och mer nu efter några träningar, börjar känna hur det känns mer på riktigt.

– Innan det här hade jag bara gjort en träning med a-laget faktiskt. Så det känns skönt att komma hit, köra på. Det var faktiskt ett år sedan jag tränade med a-laget den gången, alltså innan det här lägret.

Har det känts som ett stort steg till a-laget innan det här?
– Alltså jag har ju känt att jag velat börja träna lite mer med a-laget, men jag har inte riktigt tänkt på det. Men sedan att det här kom upp att jag skulle följa med dem, då kom det bara från ingenstans – det blev bara som en chock. Men jag ställde in mig direkt på att bara köra så får vi se hur långt det räcker.

– Alla killarna har tagit emot mig väldigt bra, de hjälper mig på träning och pushar mig hela tiden. Jag har känt mig jättevälkommen. Av a-lagsspelarna så känner jag Junior lite grann sedan tidigare, han bor ganska nära mig hemma i Sverige, han bor i Grimsta och det är ganska nära där jag bor. Så han känner jag okej. Annars har jag hängt mest med André (Alsanati) och Oliver (Nnonyelu Dovin), de har jag spelat med i U19 tidigare. Det är skönt att ha några av dem man känner sedan tidigare med sig.

Möjligheten att få känna på a-lagsfotboll har gett Douglas en boost, och numera finns också möjligheten till ett mellansteg då IK Frej i Superettan finns som samarbetsklubb till Hammarby.
– Jag körde en ju en match med Frej mot Hammarby nu innan lägret. Tanken just nu är att jag ska köra med U19. De har inte riktigt pratat om det än exakt hur det blir. Men vi får se hur det blir, det är inte säkert.

– Det här (att få följa med på lägret) har blivit ett lyft, nu skulle jag kunna tänka mig ändå att kanske under säsongen köra några matcher i Frej som en utmaning – det skulle kunna vara en tanke. Men från början så kommer jag ju börja i Hammarbys U19. Gör jag det bra där så kommer jag säkert få en match i Frej.

Är du redo för seniorfotboll?
– Ja, jag känner att jag vill testa seniorfotboll och Frej skulle vara ett bra steg för mig.

Målsättningen för året är i alla fall klar:
– Att vinna SM-guldet med U19 igen, och få några matcher i Frej under säsongen. Längre än så har jag inte tänkt. Jag sätter upp mål för varje säsong istället.

Alex Douglas har en bakgrund i Brommapojkarna men kom till Hammarby för tre år sedan efter ett mellanstopp i Bele-Barkarby. Han har även funnits med på landslagsläger för P01-landslaget men inte fått spela någon match med Blågult ännu.

Vad har du haft för relation till Bajen, har du följt dem tidigare innan du började spela i klubben?
– Nej faktiskt inte, men jag har en morbror som är en stor Bajensupporter, kollar alla matcher och så. Så jag har det lite därifrån. Men jag har inte haft något favoritlag så.

Inte i Sverige, men väl i England. Douglas säger att han har som långsiktigt mål att spela i någon av de största ligorna utomlands.
– Favoritligan är Premier League, favoritlaget Tottenham. Jag tycker mycket om Dele Ali, nu har inte han samma position som jag men jag tycker ändå om honom väldigt mycket som spelare.

– Om det är en mittback? Då skulle jag säga att jag tycker om franska landslaget, och (Raphael) Varane. Han är riktigt bra. Så det är väl lite den typen av mittback jag gillar.

När det kommer till att peka ut någon i Hammarbys a-lag som gjort intryck på honom så är det svårare:
– Det är väldigt många här som är bra, nej det är svårt att säga någon. Alla är väldigt duktiga.

Vilka är dina egna styrkor som spelare skulle du säga?
– Jag är väldigt bra i duellspelet och sedan gillar jag att ta fram bollen och spela mellan motståndarnas linjer. Så det skulle jag säga är min grej lite.

Vad har du för förhoppningar kring det här lägret?
– Jag hoppas jag får spela i nästa match, men just nu tänker jag bara på att köra hårt på träningarna och sen får vi se hur mycket speltid det blir om det blir speltid i nästa match, säger Douglas som fick se hela matchen mot St Pölten från bänken.

– Jag tyckte att vi hade ändå ganska bra kontroll på matchen, det var bara i början de fick något läge, men annars hade vi rätt bra kontroll på det. Jag känner att jag hade kunnat komma in där, jag var taggad på att komma in. Vi får se, kanske får jag chansen nästa match.

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2019/02/06/just-nu-pa-fd-hade-bara-gjort-en-lagstraning-nu-med-bajen-turkiet-chockad-och-glad/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *