PÅ FD: Tankovic om att återförenas med Kacaniklic – ”Hade varit kul alltså”

Advertisements
Foto: Peder Venseth

BELEK. Muamer Tankovic blev årets nykomling i Allsvenskan 2018 – här Tankovic om kommande säsong, målsättningar och möjligheten till återförening med tidigare lagkamraten Alexander Kacaniklic: 
– Jag har läst i media att han skulle komma hit. Men jag vet ingenting. Vi får se, det hade varit kul alltså, säger Tankovic till FotbollDirekt.se.

Det är slutet på första veckan av Hammarbys träningsläger i Belek. Bajen-truppen anlände på onsdagen i förra veckan, vi träffar Muamer Tankovic på Hammarbys femstjärniga hotell Kaya Palazzo Golf Resort.

– Om det är det bästa jag hotell har varit på under försäsongsläger? Ja, ett av dem i alla fall. Riktigt fint, säger Tankovic när vi slår oss ned i en soffgrupp i lobbyn.

Hur har det varit här den här första veckan?
–  De är lite tunga ben på planen, det har regnat lite och så. Annars känns det bra i kroppen, det är försäsong och då får man köpa att det är tunga ben, det är så det ska vara. Planerna är lite tunga, det är inte det att de är helt värdelösa planer, det är planer som det går att spela fotboll på absolut.

– Du vet man kan se det på ett positivt sätt, att man måste ha högre koncentration när man tränar och spelar match och att touchen måste vara bra, passningarna måste sitta bra och som sagt kan man hantera det bra på lite sämre planer så kan man hantera bollen bättre på planer enklare. Då blir det ännu bättre på konstgräs, konstgräs är ju hur bra som helst, så det kommer kännas wow när du kommer tillbaka.

Hur kändes det senast mot St Pölten (Tankovic startade när Hammarby vann med 1-0)?
– Du vet, det är försäsong, vår tredje match med laget, min andra, många nya spelare. Vi vill fortsätta lära känna varandra mer och mer och vi pratar med varandra var vi vill ha bollen och sådär, så det är fortfarande mycket att jobba på. Det är långt i från färdigt, absolut. Sedan var det inte en lätt match heller. St Pölten var riktigt duktiga, de är ett bra lag i högsta divisionen i Österrike vilket är en bra liga. Sedan var planen inte högsta nivå vilket gjorde det hela ännu svårare. Vi är ett lag som vill spela runt och ha bollinnehav men jag tycker vi gjorde det bästa av situationen och dessutom kunde vi vinna till slut.

Det är många nya namn i Hammarby inför den här säsongen. Tankovic ser väldigt positivt på spelare som Tim Söderström, Darijan Bojanic och Kossounou Odilon. Om Hammarby har en starkare trupp idag än den som avslutade 2018?

– Vi strävar efter att nå en högre tabellposition än vi gjorde i fjol. Om truppen är starkare? Det är skitsvårt att säga så här tidigt, att vi kommer vinna SM-guld eller har stark trupp till höger och vänster. Det är mycket som måste komma på plats. Allt måste (han klappar i händerna) sätta sig. Vi kommer fortsätta arbeta med det vi gjorde förra säsongen, fortsätta utveckla det och lägga till lite nya grejer. Mot St Pölten gjorde vi vissa nya grejer på försvarssidan.

Samtidigt räknar han med fler nyförvärv in. Tankovic säger att han tror ”det kommer komma in någonting stort” i transferfönstret. I går uppgav Expressen att Alexander Kacaniklic är överens med Hammarby – en spelare som går ”way back” med Tankovic. De spelade tillsammans i Fulham, och när Kacaniklic besökte Årsta IP i mitten på januari så förklarade han det med att han var där för att träffa Tankovic – som backar upp den versionen.

– Vi träffades, han kom dit för att träffa mig, så vi träffades. Jag känner Alex sedan innan, sedan Fulham. Sedan har jag läst i media att han skulle komma hit. Men jag vet ingenting. Vi får se, det hade varit kul alltså, säger Tankovic och ler.

Muamer Tankovic kom till Hammarby sommaren 2017 med stora förväntningar, men första hösten var om inte ett misslyckande så i alla fall ingen succé. I fjol gick det bättre. Han gjorde sju mål och fem assists och det slutade med att han kammade hem ”Årets nykomling” i Allsvenskans Stora Pris.

Något som väckte många reaktioner: En spelare som varit i Premier League och Holland, spelat a-landskamper och dessutom gjort en halv säsong i Allsvenskan redan 2017.

– Jag vet hur de kollar på det där, man ska vara född 1995 och senare, så jag slank med exakt. Och sedan handlade det om ett visst antal matcher, max 15 första säsongen och jag hade bara gjort tolv (2017). Men visst det var kul, jag hade inte förväntat mig att vinna det med tanke på att jag gjorde en halv säsong. Det är alltid roligt att vinna ett pris, att vinna årets nykomling var bara positivt, så det jag tar med mig.

Du kom fram som en supertalang väldigt tidigt. Sedan kom du tillbaka till Sverige och Hammarby. Hur ser du på din utveckling, känner du att du är en bättre spelare idag än när du kom fram?
– Fotbollen går ju inte uppåt hela karriären. Det kommer gå upp och ned. Jag har varit med i branschen länge, så folk tror att det är kört för mig. Men tänk om jag gått nu från Allsvenskan till Premier League, vad hade folk sagt då? Då hade alla sagt ”stor talang”. Som Ken Sema, han är till och med två år äldre än mig Men jag har redan varit där.

Du vill förstås utomlands igen?
– Absolut, hundra procent.

Hur länge känner du själv att du kan vänta, känner man en stress?
– Nej ingen stress utan det är mest att de måste passa bra, allt ska sitta bra, jag ska inte bara gå för att de är bättre pengar eller bättre klubb, utan hela paketet ska passa. När jag kommer till det laget det nu blir så ska jag vara en viktig spelare och inte en breddspelare. Så alla de här smådetaljerna måste klaffa för att ett nästa steg ska tas. Så det är absolut ingen stress att dra nu, i sommar eller i vinter, jag tar det som de kommer.

Hur ser du på säsongen som var, så som det avslutades? Derbyförlusten mot AIK på hösten där, hur mycket avgjorde det?
– Nej men alltså matchen innan derbyt, mot Sirius, vi tappar poäng där. Vi har lite oflyt också. 1-1 mot Sirius veckan innan derbyt. Sedan torskade vi derbyt där jag tycker vi var bättre fotbollsmässigt. Vi har ett skott av Sandberg som är på mållinjen och sedan straffsituationen där i andra halvlek. Veckan efter mötte vi Elfsborg, skapar jättemånga lägen, förlorar 1-0…

– Det var inte just den förlusten, inte en match. Låt oss förlora mot AIK hemma och borta, om vi vinner de andra för då tar vi det. Det är värre att förlora poäng mot de lite mindre lagen. Kalmar torskar vi poäng både hemma och borta, två kryss. Elfsborg kryss borta, förlust hemma. Östersund också. Det är matcher där vi ska vinna, åtminstone på hemmaplan. Det var aldrig AIK-matcherna som som gjorde att vi förlorade.

Ni spelade den kanske bästa fotbollen offensivt i Allsvenskan i fjol, medan AIK var mer cyniskt. Tittar man mer på att förbättra defensiven inför den här säsongen? 
– Vi har vår idé, AIK sin idé och alla andra lagen har också sin idé. Du måste bära någonting som är dig. Vad är Hammarby, vilken fotboll ska vi spela, ska vi vara som AIK?

Kan man få båda delarna?
– Så klart är det det bästa scenariot. Men vissa saker måste man veta: okej, vad är vi bättre på? Förstärk det du är bättre på så kan du gå hur bra som helst. AIK såg att de är bättre på att göra den delen, än att attackera. Så vad gör de, de tog den delen, och de maxade den totalt, och de vann ligan. Och det är något man måste göra, maxa sin positiva del för att utvecklas ännu mer. Så det är det vi jobbar på. Sedan jobbar vi på det defensiva också så klart. Jag tror det kommer bli bra.

Peder Venseth

This is a Syndicated article! http://www.fotbolldirekt.se/2019/02/07/pa-fd-tankovic-om-att-aterforenas-med-kacaniklic-hade-varit-kul-alltsa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *